June 2021

dsr

APA TU DSR ?

Bagaimana nak kira ?   DSR bermaksud DEBT SERVICE RATIO Sesiapa yang income tidak melebihi RM3,000 DSR (x40%) Jika income diantara RM3000 ke RM5000 DSR (60%) Bagi yang income melebihi RM5000 DSR (70%) Untuk yang income melebih RM10,000 DSR (90%) Next kita akan kira DSR tu bagaimana...

ccris

APA ITU CCRIS & CTOS ?

Kenapa loan saya gagal ? sebab CCRIS dan CTOS ke ? Mungkin anda pernah hadapi dimana nak beli rumah dan buat permohonan pinjaman , tiba-tiba dapat tau pinjaman gagal. Bila tanya kenapa kepada bank officer , mereka jawab anda ada masalah CCRIS dan CTOS. Tau tak apa u CCRIS dan CTOS. CCRIS adalah rekod yang diselia oleh Bank Negara, ia mengawasi corak pembayaran pinjaman anda. Apabila anda membuat...

pembeli rumah

7 LANGKAH PEMBELI RUMAH HARUS TAHU

Ingat ye.. ni pembeli rumah harus tahu Jika anda bercadang untuk membeli rumah beberapa perkara yang anda perlu tahu. Semak Kelayakan anda. Kenal pasti lokasi Pilih Jenis hartanah Pilih jenis pakej pinjaman Pastikan kos guaman Pastikan jangkamasa diperlukan Periksa atau Final Inspection rumah sebelum terima kunci Mudah fahamkan...

GAJI KECIL BAGAIMANA NAK BAGI LOAN LULUS YE

GAJI KECIL BAGAIMANA NAK BAGI LOAN LULUS YE ?

Combine gaji ok ke ? Memang ramai klien tanya bagaimana kalau gabungkan gaji untuk mohon pinjaman rumah . Itu adalah yang terbaik jika anda rasa gaji anda kecil. Tetapi anda kena pastikan pasangan anda mempunyai pekerjaan dan gaji nya sentiasa masuk dalam bank setiap bulan. Bila mohon pinjaman dengan gabung bersama pasangan anda bermakna di dalam Surat Perjanjian Jual Beli akan ada dua nama jadi anda...

KALAU BISNES SENDIRI BOLEH BUAT LOAN TAK

KALAU BISNES SENDIRI BOLEH BUAT LOAN TAK ?

Apa yang perlu buat ? Anda tau tak kita boleh gunakan nama syarikat untuk buat pinjaman korporat dari mana-mana bank samada hartanah kediaman atau komersial. Tapi jika gunakan nama syarikat untuk buat permohonan pinjaman hartanah maka hartanah adalah milik kepada semua pemegang syer dalam syarikat anda. Apa yang perlu anda buat ? Haruslah fikir dan berbincang terlebih dahulu dengan semua pemegang supaya...

Gaji berapa baru dapat loan

BERAPA GAJI BARU DAPAT BANK LOAN ?

Bagaimana nak tahu gaji kita lepas atau tidak loan bank untuk beli rumah ? Di sini saya beri tips simple yang boleh digunapakai untuk memudahkan anda gunakan bila mohon pinjaman rumah. InsyAllah semoga dipermudahkan urusan kita agar dapat lulus pinjaman rumah. Sebagai contoh yang boleh kamu lalukan . Jika gaji kamu RM2000 , maka ambil 1/3 daripada gaji kamu untuk kegunaan harian . RM2000 x 1/3 = dalam...

BELI RUMAH CASH ATAU LOAN ?

Yang mana sesuai ? Nak beli rumah cash atau loan ye yang bagus ..? Ramai rakan-rakan dan klien bertanya kepada saya kenapa beli rumah tak boleh guna CASH. Bukan tak boleh.. Kita kan ada BANK dan mereka boleh bantu anda. Sekurang-kurangnya CASH anda boleh simpan untuk kegunaan lain seperti renovate dan hias rumah tapi apa pon jangan guna banyak duit utk renovate rumah juga simpan untuk akan datang jika...

SIAPA YANG LAYAK DAPAT 90% LOAN ?

Seperti yang kita sedia maklum setiap pembeli yang hendak buat pinjaman perumahan layak dapat LTV (Loan To Value - Margin Pembiayaan) sebanyak 90% bagi 2 buah rumah pertama. Ada kes dimana ada je yang tak dapat loan 90% bila beli rumah pertama dan kedua. Apa yang anda tau tentang margin loan rumah ? Kebanyakan orang biasa dengan berapa peratus loan rumah dimana ia dipanggil Margin of Finance (MOF)...

Adakah anda berminat untuk menjadi Ejen Hartanah?

Adakah anda berminat untuk menjadi Ejen Hartanah? Bila sebut tentang kerjaya yang melibatkan servis, perkara utama yang perlu ditekankan adalah semangat membantu orang. Ada sesetengah orang, pada awalnya tidak meminati sesuatu pekerjaan, tapi lama-kelamaan minat itu berputik dalam diri – yang penting ialah keinginan untuk belajar! Apakah kelebihan menjadi seorang ejen hartanah? >Jadual yang...

Compare listings

Compare
Open chat