January 2022

Ada rumah sewa tapi installment tiap bulan lagi tinggi daripada harga yang disewakan, baik jual atau tidak ?

Ada rumah sewa tapi installment tiap bulan lagi tinggi daripada harga yang disewakan, baik jual atau tidak ? . . . Perkara yang perlu tengok adakah rumah ni ada potensi atau tidak, ialah adakah rumah ni berpotensi untuk dinaikan sewa seperti buat homestay, sublet atau buat renovation sikit untuk naikkan harga sewa. . Jika perkara di atas tidak boleh , kita lihat pula perkara lain. . Mungkin rental tak...

Selepas loan rumah dah approve, apa yang perlu kita tahu ?

Selepas loan rumah dah approve, apa yang perlu kita tahu ? . Semak Bank Letter Offer dan Klausa-klausa dalam Sales and Purchase Agreement. . Loan amount cukup untuk beli rumah tu ? Adakah ada termasuk sekali MRTA atau MRTT ? . Jika ada masuk MRTA atau MRTT, tengok pula berapa lama tempoh insuran ni cover untuk rumah ni. . Kebiasaan bila amik pinjaman perumahan tempoh 35 tahun tapi...

Kalau umur saya 49 tahun bermakna tempoh pinjaman pendek, boleh ke saya combine dengan anak ?

Kalau umur saya 49 tahun bermakna tempoh pinjaman pendek, boleh ke saya combine dengan anak ? . . Jawapan: Boleh joint loan dengan anak . Even umur dah 49 tahun tapi masih ada gaji tetap tiap-tiap bulan masuk dalam akaun, maka masih boleh apply loan. . Cumanya umur dah 49 tahun jadi tempoh loan akan dapat 21 tahun kerana maximum tempoh pinjaman adalah 70 tahun. . Dan anak pula umur masih muda 28 tahun,...

Jika rumah status masih Master title dan dah beli lebih 10 tahun, boleh ke jual rumah tu ?

Jika rumah status masih Master title dan dah beli lebih 10 tahun, boleh ke jual rumah tu ? . Jawapan Bila masih master title bermakna geran individu/strata masih belum keluar. . Apa pun masih boleh jual. . Kena deal dengan bank dan pastikan Mastertitle tu belum expired. Dimana Mastertitle Geran untuk keseluruhan rumah. Kebiasaanya ni lawyer akan uruskan. . Tapi apa pun sebelum jual dapatkan confirmation...

Pernah ambil tahu yang kita boleh gunakan beberapa untuk daripada simpanan KWSP ?

Pernah ambil tahu yang kita boleh gunakan beberapa untuk daripada simpanan KWSP ? . Berapa kerap korang semak penyata KWSP ? . Tapi apa yang korang tau boleh buat dengan KWSP ni ? . 1. Pengeluaran dimana untuk tujuan membeli atau membina rumah . Penyimpan dibenarkan untuke keluarkan EPF iaitu Akaun 2 dengan tujuan membeli hartanah . Antara hartanah yang layak dibeli dengan EPF...

Faktor yang menyebabkan nilai hartanah naik ?

Faktor yang menyebabkan nilai hartanah naik ? . Ramai terbantut untuk beli hartanah sekarang sebabnya harga semakin naik. . Dan ia menjadi masalah kepada mereka untuk buat keputusan samada beli atau tidak. . Tau tak apa faktor harga hartanah meningkat naik ? . 1) Kebiasaanya pembeli akan bertanya rumah ni Freehold ke Leasehold ? Betul tak. Sebab milikan hartanah freehold ni selama-lamanya...

Compare listings

Compare