HARTANAH

Cara kira hasil jual rumah copy

Cara kira hasil jualan rumah.

Berapa yang saya dapat lepas jual rumah ? Kebiasaan pemilik rumah mesti akan tanya berapa mereka akan dapat lepas jual rumah. Kami sebagai perunding hartanah akan kirakan anggaran hasil yang pemilik akan dapat dan dalam masa sama bantu pemilik rumah untuk buat keputusan. Untuk lebih faham jangan lupa lihat post saya sebelum ini iaitu kos jual rumah dan CKHT iaitu cukai keuntungan harta tanah. Apabila...

Cukai Keuntungan Harta Tanah (Poster)

Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT)

Perlu ke bayar cukai rumah ni ? Kalau nak tau cukai keuntungan harta ni pemilik harus tahu dimana mereka kena tanggung apabila nak jual rumah. Kami sebagai perunding hartanah biasanya akan bantu kirakan anggaran cukai untuk bantu pemilik buat keputusan yang tepat. Apa itu Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT) ni ? Ia adalah cukai kerajaan kenakan ke atas untung jualan hartanah. Ia juga dipanggil Real...

Pengecualian duti setem (Poster)

Pengecualian Duti Setem

Dapat ke pengecualian untuk pembeli rumah pertama ? Sebelum saya terangkan berkenaan pengecualian duti setem. Ingat tak lagi saya pernah terangkan sebaik pembeli beli rumah maka hakmilik akan bertukar daripada nama pemilik kepada nama pembeli. Dokumen yang terlibat dalam proses pindahmilik ni dipanggil Memorandum of Transfer (MOT) atau dipanggil juga Borang 14A. Jika pembeli buat pinjaman dengan beli...

Kos beli rumah

Kos Beli Rumah yang patut tahu

Banyak ke kos nak beli rumah ni ? Kena ingat jika kita nak beli rumah ada beberapa bayaran yang perlu sediakan sebagai contoh : Bayaran deposit Kos guaman untuk buat SNP  Duti Setem untuk pindah milik Kos guaman untuk pinjaman Duti setem untuk perjanjian pinjaman Kos Penilaian  Insuran Saya akan terangkan satu-persatu kos-kos yang perlu pembeli sediakan semasa beli rumah. Berapa...

Kos Jual Rumah

Perkara yang perlu tahu dalam Kos Jual Rumah

Nak jual rumah kan tapi pernah terfikir kos-kosnya ? Ini perkara yang tiap kali pemilik rumah akan tanya sebab mereka perlu buat perkiraan dan persediaan nanti. Antara kos-kos yang pemilik perlu tahu dan sedia ialah : Kos Guaman Profesional Fee Agensi Penalti Lock In Period Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT/RPGT) Kos-Kos lain (MO, Kos Disbursement, Caj daripada pemaju jika ada, etc) Berapa ye KOS...

Direct Double & Perfection copy

Direct, Double Transfer & Perfection

Sebelum ni saya ada terang pasa Master Title kan ? Ingat tak ? Dimana pemilik geran Master Title tiada geran yang sah a ke atas mereka. Sebaik pemaju dah mohon dan pejabat tanah keluarkan geran individu atau strata jadi pemilik kena buat perfection untuk tukar nama daripada pemaju kepada nama pemilik. Bagaimana pula kalau pemilik belum buat perfection tapi pemaju dah lama keluarkan geran, pemilik pula nak...

Penyempurnaan pindah milik dan gadaian - Perfection copy

Penyempurnaan Pindah Milik dan Gadaian (Perfection of Transfer & Perfection of Charge)

Kamu dah fahamkan apa Geran Master Title, seperti yang saya sudah terangkan sebelum ini ? Dalam post ni saya nak terangkan satu proses yang dipanggil penyempurnaan pindahmilik dan gadaian iaitu Perfection of Transfer (POT) dan Perfection of Charge (POC). Ingat tak post lepas saya ada beritahu Master title ni ialah jenis Geran Induk yang merangkumi semua unit dalam satu projek perumahan ? Maksudnya...

Proses Jual Beli Master Title copy

Prosedur dan Jangkamasa Jual beli untuk Geran Master Title

Lambat ke proses kalau geran Master Title ni ? Sebelum ni saya ada ceritakan tentang prosedur jual beli bagi geran individu dan strata. Di post ni saya akan terangkan proses proses jual beli jika geran hartanah masih Master Title. Tidak seperti geran individu dan strata, untuk geran rumah Master Title, sebaik pembeli dan penjual tandatangan SNP selepas itu peguam perlu dapatkan pengesahan pemaju. Kenapa...

Geran Master

Sebelum ni saya ada terangkan berkenaan Geran Individu & Strata . Kali ni saya akan terangkan Geran Master pula. Bagi geran Master Title prosesnya kita tidak dapat jangka adakala lancar sahaja tetapi adakala pelbagai yang perlu lalui. Apa Geran Master Title ni ? Ia adalah Geran Induk dimana merangkumi semua unit yang pemaju bina di atas satu tanah dalam projek perumahan mereka. Jika pembeli beli...

Borang pindahmilik dan gadaian

Borang Pindah Milik dan Gadaian

Untuk post seterusnya saya nak terangkan tentang hartanah Master Title dan Perfection tapi sebelum tu saya akan terangkan tentang borang pindah milik dan gadaian. Apabila pembeli hendak buat belian hartanah maka hakmilik akan bertukar daripada pemilik kepada pembeli. Jika hartanah tu sudah ada geran individu atau strata maka dokumen yang dikuatkuasakan pindahmilik ni dipanggil Memorandum of Transfer...

Compare listings

Compare