HARTANAH

proses Jual beli

Proses Jual Beli Hartanah

Bagaimana prosedur yang sudah ada Geran Individu dan Strata ? Saya pasti sahabat-sahabat sudah baca post saya sebelum ni berkenaan geran individu dan strata ?  Setiap jenis geran menentukan proses dan jangkamasa pindahmilik. Bagi kami sebagai perunding hartanah kami akan terangkan proses yang pemilik dan pembeli perlu tau. Pemilik rumah sudah tentu nak tahu bila mereka dapat duit dan pembeli pula...

Geran Individu & Strata

Geran Individu & Strata

Apa beza kedua ini ? Geran hartanah ni penting untuk kita tau jenis-jenisnya untuk tentukkan jenis hakmilik dan juga proses jual beli. Geran ada 3 jenis : Geran individu Geran Strata Geran Induk Untuk dalam ni saya terangkan berkenaan Geran Individu dan Geran Strata. . Apa itu Geran Individu ? Geran Individu ialah geran dimana ada sempadan tanah yang jelas, berasingan dan tidak ada kemudahan...

Rezab Melayu Vs Lot Bumiputra

Rezab Melayu Vs Bumi Lot

Ada beza ke kedua ini ? Sekiranya kita ada hartanah rezab melayu dan lot bumiputra , penting untuk kita ambil tahu prosesnya untuk elakkan masalah akan datang supaya proses pindah milik tiada masalah. Hartanah rezab melayu ni hanya boleh dipindahmilik antara bangsa melayu sahaja sebabnya Rezab Melayu nilah cara kerajaan nak kawal pegangan orang melayu dalam hartanah di Malaysia. Dalam jual beli...

Freehold Leasehold

Freehold Vs Leasehold

Agaknya mana yang lebih baik ? Apa pun sebelum kita nak beli rumah , seeloknya ambil tahu serba sikit perbezaan hartanah Freehold dan Leasehold. Sebab anda perlu tahu apa yang anda nak beli. Supaya kita tak rasa menyesal pulak nanti. Freehold dan leasehold ni saya rujuk kepada hartanah yang dah ada geran individu atau strata. Untuk yang masih status master title ,saya akan cerita di post yang lain. Jika...

Ada rumah sewa tapi installment tiap bulan lagi tinggi daripada harga yang disewakan, baik jual atau tidak ?

Ada rumah sewa tapi installment tiap bulan lagi tinggi daripada harga yang disewakan, baik jual atau tidak ? . . . Perkara yang perlu tengok adakah rumah ni ada potensi atau tidak, ialah adakah rumah ni berpotensi untuk dinaikan sewa seperti buat homestay, sublet atau buat renovation sikit untuk naikkan harga sewa. . Jika perkara di atas tidak boleh , kita lihat pula perkara lain. . Mungkin rental tak...

Selepas loan rumah dah approve, apa yang perlu kita tahu ?

Selepas loan rumah dah approve, apa yang perlu kita tahu ? . Semak Bank Letter Offer dan Klausa-klausa dalam Sales and Purchase Agreement. . Loan amount cukup untuk beli rumah tu ? Adakah ada termasuk sekali MRTA atau MRTT ? . Jika ada masuk MRTA atau MRTT, tengok pula berapa lama tempoh insuran ni cover untuk rumah ni. . Kebiasaan bila amik pinjaman perumahan tempoh 35 tahun tapi...

Kalau umur saya 49 tahun bermakna tempoh pinjaman pendek, boleh ke saya combine dengan anak ?

Kalau umur saya 49 tahun bermakna tempoh pinjaman pendek, boleh ke saya combine dengan anak ? . . Jawapan: Boleh joint loan dengan anak . Even umur dah 49 tahun tapi masih ada gaji tetap tiap-tiap bulan masuk dalam akaun, maka masih boleh apply loan. . Cumanya umur dah 49 tahun jadi tempoh loan akan dapat 21 tahun kerana maximum tempoh pinjaman adalah 70 tahun. . Dan anak pula umur masih muda 28 tahun,...

Jika rumah status masih Master title dan dah beli lebih 10 tahun, boleh ke jual rumah tu ?

Jika rumah status masih Master title dan dah beli lebih 10 tahun, boleh ke jual rumah tu ? . Jawapan Bila masih master title bermakna geran individu/strata masih belum keluar. . Apa pun masih boleh jual. . Kena deal dengan bank dan pastikan Mastertitle tu belum expired. Dimana Mastertitle Geran untuk keseluruhan rumah. Kebiasaanya ni lawyer akan uruskan. . Tapi apa pun sebelum jual dapatkan confirmation...

Pernah ambil tahu yang kita boleh gunakan beberapa untuk daripada simpanan KWSP ?

Pernah ambil tahu yang kita boleh gunakan beberapa untuk daripada simpanan KWSP ? . Berapa kerap korang semak penyata KWSP ? . Tapi apa yang korang tau boleh buat dengan KWSP ni ? . 1. Pengeluaran dimana untuk tujuan membeli atau membina rumah . Penyimpan dibenarkan untuke keluarkan EPF iaitu Akaun 2 dengan tujuan membeli hartanah . Antara hartanah yang layak dibeli dengan EPF...

Faktor yang menyebabkan nilai hartanah naik ?

Faktor yang menyebabkan nilai hartanah naik ? . Ramai terbantut untuk beli hartanah sekarang sebabnya harga semakin naik. . Dan ia menjadi masalah kepada mereka untuk buat keputusan samada beli atau tidak. . Tau tak apa faktor harga hartanah meningkat naik ? . 1) Kebiasaanya pembeli akan bertanya rumah ni Freehold ke Leasehold ? Betul tak. Sebab milikan hartanah freehold ni selama-lamanya...

Compare listings

Compare
Search
Price Range From To