Diskaun Vs Rebat Vs Cashback

Ada beza ke kalau beli projek baru yang ada Diskaun, Rebat atau Cashback ?

 

Beli rumah daripada projek baru ada beza ke dengan Diskaun Vs Rebat Vs Cashback ?
.
Biasakan tiap kali kita cari rumah terutama projek baru, pelbagai tawaran yang kita perasan dioffer oleh perunding hartanah tak pun pihak pemaju seperti diskaun, rebat dan juga cashback.

.

Ada macam-macam pakej seperti bagi diskaun yang tinggi, takpun tawarkan rebat juga ada cashback sampai berpuluh ribu.

.

Jadi tahu tak beza ketiga-tiga ini ?

.

Ok sini saya terangkan untuk korang faham.

.

DISKAUN

Diskaun

.
Ni paling mudah nak faham, sama macam kalau kita shopping ada diskaun jadi takde beza bila beli rumah yang ada diskaun.

.

Saya bagi contoh, jika beli rumah harga RM600,000 dan dapat diskaun 10%
.

Diskaun

Harga yang tertera pada perjanjian jual beli / SPA / SNP adalah selepas penolakan diskaun yang kita terima.

.

REBAT

Rebat

 .

Pernah tak kita ternampak atau terbaca iklan yang ada tulis beli rumah dengan 0 ‘downpayment’ ? Biasa ni cara pemaju buat dengan beri rebat.

.

Kalau rebat ni kiraannya beza sikit. Berbeza dengan diskaun, untuk harga yang ditulis di atas perjanjian jual beli (SPA) adalah tanpa penolakan rebat.
.
Sebagai contoh :

Disebabkan harga SPA masih RM600,000 jadi deposit 10% tidak perlu bayar, akan ditolak daripada ‘Jumlah Rebat’ tersebut.

.
Beza pemberian rebat dengan diskaun adalah pada harga SPA yang kita akan tandatangan. Jika diskaun pembeli kena sediakan 10% deposit tetapi untuk rebat pemaju berikan diskaun dengan cara menolak pembayaran deposit itu.

.

Maka dengan pakej rebat ni, ramai yang mampu memiliki rumah tanpa pelu sediakan cash deposit yang banyak. Tetapi jumlah pinjaman bank akan turut meningkat.
.
——————————————————————————————————————–
Nota :
Di sini saya terangkan semula berbanding diskaun , korang kena sediakan 10% deposit sebab harga telah diskaun dan harga SPA juga ikut harga diskaun.
.
Harga Asal RM600,000
Harga SPA RM540,0000
Loan dapat RM486,000 (90% loan)
Kena sediakan deposit 10% jika loan margin dapat 90%, Jika loan margin dapat 85% maka deposit kena sediakan 15%.
.
Untuk Rebat pula harga SPA masih ikut harga asal rumah yang dijual tetapi dapat 10% rebat. Maka deposit 10% tidak perlu dikeluarkan kerana akan ditolak daripada loan dimana
.
Harga Asal RM600,000

Harga SPA RM600,000
Loan dapat RM540,000 (90% loan)
Tidak perlu sediakan deposit 10% kerana diberi rebat 10% dan di SPA tulis harga asal RM600,000
Jadi bila dapat loan 90%, lagi 10% umpama dibayar oleh pemaju.
tetapi jika dapat loan 85% maka pembeli kena bayar lagi 5% deposit.

——————————————————————————————————————–
.
Faham ?
10% Diskaun telah ditolak siap-siap dan dalam SPA harga selepas diskaun tapi 10% Rebat harga dlm SPA adalah ikut harga asal jd tidak perlu bayar 10% deposit.

.

CASHBACK

Cashback

.

Cashback pula hampir sama cara dengan rebat. Yang bezanya adalah pada nilai sebenar yang pemaju terima. Kebiasaan ‘cashback’ ni akan sekali dengan diberi ‘rebat’.

.

Cashback
 

Disebabkan harga SPA masih RM600,000 jadi deposit 10% tidak perlu bayar, akan ditolak daripada ‘Jumlah Rebat’ tersebut

Cashback akan diberi kepada pembeli nanti

Jadi anda boleh perhatikan bezanya dengan contoh yang telah saya berikan antara rebat dan cashback adalah jumlah yang diterima pemaju.
.
Faham tak ?
.
Bermaksud, jika korang beli rumah dengan harga RM600,000 dimana ia bernilai RM510,000. RM540,000 daripada jumlah pinjaman itu, pihak pemaju akan berikan semula RM30,000 kepada korang sebagai ‘cashback’

.

Pakej sebegini biasanya dilakukan untuk menarik minat pembeli disebabkan nilai cash yang pembeli akan terima dimana boleh digunakan untuk membeli sedikit kelengkapan rumah atau untuk buat pengubahsuaian rumah.

 

 

 

Join The Discussion

Compare listings

Compare