Freehold Vs Leasehold

Freehold Leasehold

Agaknya mana yang lebih baik ?

Apa pun sebelum kita nak beli rumah , seeloknya ambil tahu serba sikit perbezaan hartanah Freehold dan Leasehold.

Sebab anda perlu tahu apa yang anda nak beli. Supaya kita tak rasa menyesal pulak nanti.

Freehold dan leasehold ni saya rujuk kepada hartanah yang dah ada geran individu atau strata. Untuk yang masih status master title ,saya akan cerita di post yang lain.

Jika korang nak tau di Malaysia ni Milikan Tanah ni dilindungi oleh Kanun Tanah Negara. Kalau tiba-tiba orang datang ckp “Wei tanah ni aku punya dah sekarang.”

Tak semudah tu orang lain boleh ambil. Melainkan kalau tanah tu ikut aturan Akta Pengambilan Tanah maka ada pampasan perlu dibayar. Apa pun semua tanah di Malaysia ni semua kepunyaan Kerajaan Negeri.

Katakan tanah diberi tanpa had tempoh maka pemilik akan terima geran hakmilik kekal atau biasa kita dengan freehold. Kalau untuk suatu tempoh tertentu pula ia hakmilik pajakan atau dipanggil leasehold.

Sebelum ni saya ada cuba nak explain Freehold Vs Leasehold mana lebih baik kan ?

Sebelum ni saya ada beritahu freehold ni milikan tanpa had tempoh atau selama-lamanya.

Biasanya mana nak tau status freehold ni ? boleh tengok dlm geran dimana akan tulis “Geran untuk selama-lamanya”.

Atau pun ada tulis “ Tanah yang diperihalkan di atas adalah dipegang untuk selama-lamanya”
Senangkan nak pastikan ? ada je tulis selama-lamanya dan sah tu freehold .

Kebiasaanyanya proses pindah milik hartanah yang freehold lebih cepat dan mudah. Lebih-lebih lagi yang dah ada geran individu atau pon strata tanpa ada sekatan contohnya dan boleh dijual kat bumiputra atau bukan bumiputra. Kalau leasehold mmg agak payah sebab perlukan kebenaran dan proses untuk geran Freehold lebih pendek anggaran boleh setel dalam 90 hari bekerja dari tarikh dah sign SNP (perjanjian jual beli).

Apa pun ada juga hartanah freehold yang ada sekatan. Contoh sekatan yang agak limited seperti untuk penanaman sawit, getah juga lain-lain dan bila nak jual ke warga asing. Apa pun kita kena semak dalam geran tu kat bahagian sekatan dan kepentingan sebab tu penting untuk simpan copy geran.

Leasehold ni dimana hartanah tu ada had tempoh biasanya 99 tahun. Tapi adakala kes lebih pendek dalam 30 tahun dan 60 tahun. Macam kat sabah dan sarawak ada yang 999 tahun.

Bagaimana nak tau leasehold ke tidak ?

Biasa ada tulis dalam geran seperti “Pajakan selama tempoh 99 tahun berakhir pada .. “dan biasanya leaehold ni ada sekatan kepentingan seperti “Tanah ni tidak boleh dipindahmilik melainkan dengan kebenaran kerajaan negeri”

Apa yang akan jadi kalau tempoh pajakan dah tamat ye ?

Ramai yang bertanya pasal ni kat saya sebelum ni. Kalau secara teknikalnya dah tak boleh duduk kt tanah tersebut sebab bukan lagi kita punya. Tapi korang boleh mohon untuk panjangkan tempoh leasehold yg hampir atau dah tamat.

Bagaimana ?

Korang bayar premium untuk panjangkan tempoh naik ke 99 tahun semula , apa pun keputusan bergantung , sebab boleh jadi semasa mohon ada perancangan lain yang hendak di buat terhadap hartanah tersebut sebagai contoh ada kawasan nak dizonkan semula.

Saya tak pasti orang lain tp setakat ni kalau secara personal, saya belum pernah dengar ada permohonan utk panjangkan tempoh ditolak terutama zon kediaman.

Rumit ke proses pindahmilik utk hartanah leasehold ni ?

Biasanya mmg agak sedikit rumit sebabnya tanah leasehold ni bukan hak mutlak kita maka apa-apa pindah milik kena dapat kebenaran kerajaan negeri.

Tempoh nak dpt kebenaran pon ambil masa dalam 3 bulan lebih kurang. Sebaik dah dpt approval, peguam akan start buat pindahmilik dalam 90 hari bekerja.

Boleh ke hartanah leasehold ni jual kat non bumiputera ?

Sebabkan hartanah leasehold perlukan consent iaitu kebenaran dari kerajaan negeri makanya ia tertakluk kepada kawalan iaitu untuk mengekalkan pegangan bumiputra kat sesuatu tempat, apa pon jika pemilik asal adalah non bumiputera tp pembeli juga non bumi maka tiada masalah.

Tapi jika pemilik bumiputera nak jual pula kepada non bumiputera kebiasaan permohonan akan direject.
Jadi kena fahamkan betul-betul.

Kenapa ada polisi macam ni ?

Sudah tentu kerajaan perlu kawal komposisi kaum terutama kawasan bandar untuk memastikan rakyat malaysia dapat kekalkan kerharmonian.

Tapi bagaimana pula kalau saya terpaksa jual kepada Non bumiputera ?

Sebelum ni saya dah terangkan apa tu leasehold, jd dah fahamkan ?

Jadi jika hartanah leasehold tu bumiputra tak perlu degil nak jual kat pembeli non bumiputra sebab takut sukar nak selesaikan dengan permohonan ditolaknya, terpaksa nak merayu berkali-kali maka proses akan ambil masa yang sgt lama.

Apa pun memang ada hartanah leasehold yang susah nak jual kat pembeli bumiputra sendiri. Dah lama iklankan, macam-macam la dah buat nak cuba jualkan tapi masih takde yang berminat, yang banyak berminat pembeli bukan bumiputra.

Dapat penjual yang mmg terdesak nak cepat jual, memang penjual akan sentiasa dok push dan tanya kami ejen hartanah.

Cmna nak berdepan dengan situasi dimana kita sebagai pemilik bumiputra nak jual hartanah kepada pembeli non bumiputra ?

Dapatkan nasihat daripada peguam dahulu. Jangan terus terima tawaran. Beritahu pembeli non bumiputra utk bagi masa kat kita bincang dengan lawyer.

Terangkan kepada pembeli dan penjual risiko pindah milik untuk situasi begini. Tak nak kalau ada pihak yang tidak tahu akan ada isu nanti akan datang. Juga kedua pihak sedia maklum tentang proses dan anggaran tempoh pindah milik sebegini.

Booking deposit pula seperti biasa jika gunakan khidmat perunding hartanah , akan di bayar ke Client Account Agensi sebagai pemegang amanah. Apa pun jangan bayar kepada direct penjual, atau boleh juga bayar kepada peguam dahulu bagi yang tidak gunakan khidmat perunding hartanah.

Sebabnya takut la susah nak dapat deposit tu balik jika terjadinya pembatalan disebabkan tidak dapat kebenaran.

Ni penting, dimana kedua pembeli dan penjual kena tahu kos yang terlibat jika urusan ni tak dapat diteruskan.

Kebiasaannya pengalaman saya first time mohon mmg akan ditolak. Jadi peguam akan appeal rayuan. Biasanya rayuan pun agak tipis.

Tapi ada juga sebahagian kerajaan negeri benarkan hanya bagi penjual yang betul-betul perlukan wang sebagai contoh belanja pengajian atau perubatan tapi perlu ada dokumen yang kukuh. Selain daripada tu, penjual juga kena buktikan rumah dah cuba dijual kepada pembeli bumiputra tapi tak laku. Jadi bila buat rayuan kena lamppirkan bukti-bukti iklan dan juga viewing yang pembeli pernah datang sebagai support dokumen.

Di atas saya dah explain ciri-ciri hartanah freehold dan leasehold. Jadi saya cuba rumuskan beza keduanya.

Dari segi masa pindah milik, biasa freehold ambil masa dalam 4 bulan , beza pula dengan leasehold masa lebih kurang dalam 7 bulan minimum nak selesai , ada masa tu lebih bergantung kepada keadaan sebabnya hartanah leasehold perlu dapatkan kebenaran kerajaan negeri dahulu

Bagi pinjaman bank pula, kalau baki pajakan leasehold masih panjang biasa tiada masalah sangat untuk dapat pinjaman berbanding yang tinggal baki pajakan pendek lebih-lebih lagi yang bawah 40 tahun.

Kenapa susah ?

Ia macam ni, katakan pembeli buat pinjaman dan tempoh baki pajakan pula hanya 33 tahun. Tiba-tiba pembeli tak dapat nak teruskan bayar dan dah tentu bank akan lelong hartanah tu. Masa nak lelong tu memang tak berapa laku hartanah tu.

Bila hartanah leasehold baki pajakan pendek biasanya harga hartanah susah nak naik sebab kurang  permintaan.

Beza dengan hartanah freehold, dimana tiada sekatan atau tidak perlu minta kebenaran kerajaan negeri. Pindahmilik lebih fleksibel dan bebas jual kepada non bumiputra juga.

Adakah perlu elakkan beli hartanah leasehold ?

Tidak semestinya kena elak. Walaupun freehold ada kelebihan , tidak bermakna leasehold tidak berpotensi.

Kebiasaan hartanah freehold ni terhad terutama di kawasan bandar. Setahu saya jarang sekarang ni kerajaan negeri nak bagi status freehold sebab itu boleh lihat di pusat bandar KL dan Selangor kurang hartanah freehold.

Jadi apa pun bila nak tentukan potensi hartanah tu yang penting adalah permintaan kawasan tu.

Ada juga nilai hartanah leasehold lebih tinggi drp freehold sebab prospeknya lebih baik. Apa pon kalau katakan nak beli hartanah utk tinggal sendiri, freehold ke leasehold ni mungkin tak berapa penting sangat..

Tapi kalau untuk investment boleh jadikan satu faktor. Tapi kalau potensi demand leasehold lebih baik apa salahnya, ambil sahaja.

Join The Discussion

Compare listings

Compare