SUMBANGAN DALAM HARTA SEPENCARIAN

Harta Sepencarian merupakan perletakan hak terhadap harta bagi setiap pasangan samada suami atau isteri.

Isu harta sepencarian. biasanya timbul apabila berlaku kematian salah satu pihak, atau perceraian atau poligami. Ia boleh diperolehi melalui tuntutan di Mahmakah Syariah di Malaysia.
.
Perletakan hak harta sepencarian mengambil kira beberapa faktor di antaranya perolehan bersama kedua pihak, sepanjang tempoh perkahwinan dan mengambil kira sumbangan yang diberikan bagi pihak yang menuntut.
.
โ€ขSumbangan secara langsung:
.
Contohnya harta yang dibeli melalui pembayaran bersama kedua-dua pihak (suami@isteri). Tanpa sumbangan salah satu pihak, harta tersebut tidak boleh diperolehi.
.
โ€ขSumbangan secara tidak langsung:
.
Sumbangan yang dilakukan bukan menjadi faktor utama perolehan harta tersebut. Contohnya sokongan isteri dalam menjaga kebajikan keluarga, termasuk suami dan anak-anak.
.
Dalam prosedur tuntutan di Mahkamah, setiap sumbangan perlu dibuktikan dalam bentuk bukti atau saksi yang kukuh. Tanpa persediaan serta perancangan yang betul, setiap pasangan mungkin mengalami kepayahan dalam menuntut Harta Sepencarian.
.
Lindungi hak setiap pasangan adalah dengan melakukan Perjanjian Aset Perolehan Bersama (Deklarasi Harta Sepencarian) di as-Salihin. Ia sebagai satu altenatif yang lebih baik dalam menjamin hak harta sepencarian lebih-lebih lagi setelah kematian anda.
.
๐‡๐ฎ๐›๐ฎ๐ง๐ ๐ข ๐Š๐š๐ฆ๐ข ๐๐š๐ ๐ข ๐Š๐ก๐ข๐๐ฆ๐š๐ญ ๐๐š๐ฌ๐ข๐ก๐š๐ญ ๐๐š๐ง ๐‘๐ฎ๐ง๐๐ข๐ง๐ ๐š๐ง:
.
Ambil Tahu, Jangan Keliru
.
Sharil Routh
60189677983
.
Perancang Harta Pusaka Islam
(IEP 0003520)
as Salihin Trustee Berhad

Join The Discussion

Compare listings

Compare