Real Estate

RUMAH DAH 12 TAHUN MASIH MASTER TITLE , APA PERLU BUAT ?

Ada kes dimana rumah pemilik dah 12 tahun masih Master title . Owner pun tak buat apa-apa perfection title. . Kenapa pentingnya surat daripada pemaju menyatakan strata dah ada atau in progress sebab ia digunakan untuk kegunaan loan submission oleh pembeli nanti. . Pertama sekali sebelum lupa nak beritahu Cukai pintu dan Cukai Tanah yang berbayar adalah dokumen wajib setiap transaksi. Kena check kedua-dua...

AWAS YE! SEBELUM BELI HARTANAH UNTUK PELABURAN

Sekarang ni tak macam dulu kalau beli apa pun confirm boleh untung. Ramai otai hartanah kadang-kadang nasihat "Buat untung semasa membeli bukan semasa menjual semata" Sebabnya kita nak merasa nikmatnya dapat kenaikan nilai iaitu capital appreciation dan untung sewa (rental yield) Antara faktor yang kena dititikberatkan sebelum beli hartanah ; 1) Akan sentiasa ada perubahan di sekeliling kita termasuk...

PENING KEPALA BILA SEWAKAN RUMAH KAT PENYEWA , ADA PULA BIL TUNGGAKAN DAH TU KITA LAK KENA TANGGUNG ?

Sebelum masuk rumah dia punya rayu minta kurang sewa, minta itu ini even pijak semut pun tak mati seperti kata orang dulu-dulu. Lagi pening bila penyewa lari dengan bil tinggi yang tak dibayar, tak pasal-pasal kita jadi mangsa. Tahu tak pihak Tenaga Nasional Berhad telah mengambil langkah utk bantu pemilik rumah selesaikan masalah ni. Bagi yang dah tahu alhamdulillah, bagi yang tak tahu TNB ada...

Multiple Loan Submission

APA ITU MULTIPLE SUBMISSION LOAN ?

Mungkin ada pernah pelabur takpun pembeli yang mencuba-cuba buat Multiple Submission Loan untuk beli rumah terutamanya. Mereka merasa dengan cara tu mereka akan dapat keuntungan akan datang, tapi adakah mereka sudah fikir betul-betul atau lakukan sebab rasa 'excited' keuntungan yang belum pasti dan tak terancang ?  Tau tak ada kes dimana mereka yang buat Multiple Submission Loan ni mereka rasa akan dapat...

hartanah

TUAN, SAYA NAK GUNA LPPSA. BOLEH 100% LOAN KAN UNTUK RUMAH PERTAMA?

"Tuan, saya nak guna LPPSA. Boleh 100% loan kan untuk rumah pertama?" pada masa setiap kali dapat soalan ni saya akan senyum dan tarik nafas panjang dulu. . . Kenapa? Kebanyakan client saya kerja kerajaan ni tak tahu kelebihan yang mereka ada untuk beli rumah lebih banyak dan lebih mudah dari pekerja swasta. Ya, ada yang dah tahu, tapi 90% daripada client saya masih belum tahu. Terutamanya yang baru hendak...

CARA MUDAH NAK TAHU KELAYAKAN PINJAMAN RUMAH UNTUK KITA BELI?

Nak beli rumah, perkara asas ni anda WAJIB tahu, sebabnya anda boleh jimatkan masa, duit dan tenaga bergerak kesana kesini, kesana kesini dan ia juga melibatkan Ejen rumah, penjual rumah, abang dan kakak banker yang proses loan anda. . Percayalah sesungguhnya bila anda tahu KELAYAKAN PINJAMAN ANDA pasti dan pastinya …ejen rumah sayang anda sebab dapat pembeli yang bijak, penjual rumah seronok, pembeli...

BELI RUMAH UNTUK PELABURAN

Izinkan saya untuk kongsikan sedikit tips bagi pelabur-pelabur diluar sana.Jika saya salah mohon betulkan.Jika ada tips lain Tuan/Puan boleh share juga.Jika berguna sila la share laju-laju. Jika kawan-kawan diluar berminat untuk membeli rumah sebagai pelaburan,kawan-kawan harus meneliti beberapa perkara. Keutamaan adalah untuk potensi pulangan pelaburan. 1- Lokasi unit sangat penting.Adakah lokasi yang...

PENTINGNYA EARNEST DEPOSIT

Dalam pembelian rumah subsale (secondary market), antara kos yang terlibat adalah bayaran deposit sebanyak sepuluh peratus (10%) daripada harga jualan rumah yang dipersetujui pemilik rumah dan pembeli . Pembayaran deposit 10% ini dibayar secara berperingkat: 1) Earnest deposit 3.18% dibayar ke Client's Account agensi hartanah semasa peringkat booking 2) Baki deposit 6.82% dibayar ke akaun firma peguam...

Compare listings

Compare