Jika rumah status masih Master title dan dah beli lebih 10 tahun, boleh ke jual rumah tu ?

Jika rumah status masih Master title dan dah beli lebih 10 tahun, boleh ke jual rumah tu ?
.
Jawapan
Bila masih master title bermakna geran individu/strata masih belum keluar.
.
Apa pun masih boleh jual.
.
Kena deal dengan bank dan pastikan Mastertitle tu belum expired.
Dimana Mastertitle Geran untuk keseluruhan rumah. Kebiasaanya ni lawyer akan uruskan.
.
Tapi apa pun sebelum jual dapatkan confirmation daripada owner atau contact management/developer.
.
Dan masih boleh dapat financing dan asalkan takde masalah.
Yang penting, pembeli tahu berkenaan ni dan dia pun setuju nak beli.
.
Asalkan juga pembeli lepas pinjaman perumahan daripada bank, boleh sahaja jual.
.
Tapi tidak semua bank accept permohonan pinjaman rumah untuk rumah yang Mastertitle.
.
Ada beberapa bank sahaja seperti Public Bank dan Bank Rakyat , seingat saya.
.
Saya sebelum ni ada beberapa rumah Mastertitle dah jual dan loan pun dapat lepas.

Join The Discussion

Compare listings

Compare
Search
Price Range From To