Prosedur dan Jangkamasa Jual beli untuk Geran Master Title

Proses PindahmilIK geran master title

Lambat ke proses kalau geran Master Title ni ?

.

Sebelum ni saya ada ceritakan tentang prosedur jual beli bagi geran individu dan strata. Di post ni saya akan terangkan proses proses jual beli jika geran hartanah masih Master Title.

.

Tidak seperti geran individu dan strata, untuk geran rumah Master Title, sebaik pembeli dan penjual tandatangan SNP selepas itu peguam perlu dapatkan pengesahan pemaju.

.
Kenapa kena dapatkan pengesahan pemaju ?

.

Sebabnya Geran Master Title ni adalah geran induk dimana merangkumi semua unit yang lain. Pemilik hartanah yang masih geran Master title ni tiada geran sendiri sebab nama dalam geran tu masih nama pemaju.

.

Maka hanya pemaju yang boleh sahkan adakah pemilik tu adalah pemilik yang sebenar.

.

Berapa lama nak dapat pengesahan daripada pemaju ?

.

Untuk yang ni memang tidak tentu, bergantung berapa cepat pemaju bekerjasama, ia boleh jadi lambat juga. Adakala ia menjadi sangat lambat sebab berkemungkinan pemaju asal dah bankrap dan ada liquidator yang ambil alih.

.

Apa itu Liquidator ?

.

Ia adalah syarikat yang dilantik untuk uruskan dan lakukan pembahagian aset syarikat pemaju yang dah bankrap. Apabila pemaju dah bankrap dan rumah pula masihi Master Title jadi liquidator akan bantu untuk lakukan pengesahan hakmilik ini.

.

Pengalaman saya uruskan rumah Master Title setakat ni bila nak dapatkan pengesahan daripada pemaju, ada yang sekejap dalam 2-3 bulan sahaja dan ada yang lama dekat 5 bulan daripada tarikh SNP.

.

Sebaik dapat je pengesahan, peguam akan ambil masa 90 hari bekerja untuk selesaikan proses jual beli sama proses seperti dah ada geran individu atau strata. Pembeli pula akan buat bayaran sebanyak 2 kali iaitu dimana First Disbursement untuk selesaikan baki hutang pemilik dan Second Disbursement untuk selesaikan baki harga jual.

.

Di peringkat ini pembeli akan mula bayar sebahagian bayaran bulanan semasa First Disbursement.

.

Walau macamanapun dalam tempoh 90 hari ada sedikit berbeza berbanding rumah yang sudah ada geran dimana semasa first disbursement bank akan tandatangan satu dokumen yang dipanggil Deeds of Receipt and Reassignment (DRR).

.

Apa itu DRR ?

.

Ia adalah dokumen yang menyatakan bahawa bank penjual telah terima bayaran daripada pembeli untuk tebus hutang dan mereka serahkan semula kuasa dan hak kepentingan ke atas hartanah tersebut kepada pemilik .

.

Selepas itu peguam akan bawa DRR ke mahkamah tinggi dan batalkan Power of Attorney yang didaftarkan sebelum ini.

.

Pemaju akan terima salinan DRR dimana mereka juga akan daftarkan pemilik baru dalam rekod simpanan pemaju. Peguam pula akan buat satu lagi Deed of Assignment by way of security dan Power of Attorney untuk serahkan kuasa dan hak kepentingan rumah tersebut kepada bank pembeli.

.

Sebaik bank pembeli terima, bank akan bayar baki harga rumah kepada peguam dimana in dipanggil second disbursment.

.

Sebelum peguam serahkan bayaran baki harga rumah kepada penjual, peguam akan semak segala kos yang tertunggak seperti bil utiliti, cukai pintu dan cukai tanah.

Geran Master

Join The Discussion

Compare listings

Compare
Search
Price Range From To